Vormingsinstelling
CeSMOO (Centrum voor het Stimuleren van het Mediƫrend Opvoeden en -Onderwijzen
0496054091
Praktisch
Duurtijd vorming
3-4 uren
Regio
Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen
Randvoorwaarden
Beamer en scherm; Whiteboard/ Flipchart; Tafels en stoelen voor elke deelnemer
Aantal deelnemers
Min.
6
Max.
999
De opleiding in het kort
Taalontwikkeling is een belangrijke dimensie in de MeMoQ. Ook vanuit de overheid wordt steeds meer accent gelegd op een goede taalontwikkeling. De volgende aspecten komen aan bod:
-De verschillende stappen in de (gesproken) taalontwikkeling van baby's en peuters. doel: deze stappen herkennen en van daaruit de juiste taalprikkels kunnen aanbieden.
-Kinderen hebben van bij geboorte een bepaalde wijze van communiceren. Zo kennen we bvb het sociale kind en het teruggetrokken kind. De kinderbegeleider zal met elk type moeten rekening houden om een geslaagde communicatie te realiseren. Doel: de verschillende taaltypes kennen en de eigen communicatie eraan kunnen aanpassen.
-Ook elke kinderbegeleider heeft een eigen communicatiestijl. Wie zijn eigen stijl kent, kan de valkuilen ervan beter vermijden. Doel: eigen communicatiestijl kennen, de valkuilen ervan herkennen en oplossingen vinden om ze te vermijden.
Inhoud en aanpak
De verschillende stadia in de taalontwikkeling van baby's en peuters, de communicatiestijlen die jonge kinderen spontaan hanteren en de communicatiestijlen van de kinderbegeleiders. Ook anderstaligheid komt aan bod en het gebuik van boekjes.
De basis van deze opleiding is te vinden in het programma 'learning language and loving it' van The Hanen Centre, Canada. Een beknopte versie hiervan vinden we in Vlaanderen in het project 'tatertaal'.
Tijdens de vorming wordt gebruik gemaakt van powerpoint, video, boekjes en veel reflectie. Op het einde van de vorming krijgen de deelnemers een hulpmiddel om het aspect taalontwikkeling in hun kindportretten gefundeerd te kunnen invullen.
Trainer(s)
Albert Janssens
/
/