De opleiding in het kort
Tijdens deze opleiding leren zorgverleners de hedendaagse basisprincipes en essentiële vaardigheden voor het ondersteunen van thuiszorgcliënten bij hun dagelijkse levensactiviteiten (ADL). De nadruk ligt op het bieden van respectvolle, veilige en efficiënte hulp bij persoonlijke verzorging, waarbij de zelfstandigheid van de cliënt zoveel mogelijk wordt gestimuleerd en behouden. Zorgverleners ontwikkelen technieken om cliënten te ondersteunen bij bijvoorbeeld wassen, aankleden, eten, mobiliteit en huishoudelijke taken. Ook komen ergonomie, hygiëne en effectieve communicatie aan bod, zodat elke zorgverlener goed voorbereid en professioneel kan handelen.
De zorgverleners zullen in staat zijn om met kennis en vertrouwen bij te dragen aan het welzijn en de autonomie van hun cliënten in de thuiszorg.
Inhoud en aanpak
1. Onthaal: kennismakingsronde met verwachting- en
behoeftebevraging, overzicht van de inhoud van de opleiding en praktische afspraken.
Plenair
De kaarten van de engelen: wie ben jij?
PPT-slides
2. Introductie en doel van ADL-ondersteuning. Er wordt toegelicht wat ADL-activiteiten zijn en waarom ze cruciaal zijn voor de levenskwaliteit en zelfstandigheid van cliënten. Er wordt besproken hoe ADL-ondersteuning bijdraagt aan het welzijn van cliënten en het vergroten van hun zelfredzaamheid, met concrete voorbeelden uit de praktijk.
PP-slides
Syllabus
Plenair
Filmpje: de geschiedenis van de thuiszorg
Filpje: wat is ADL
Doel:
De deelnemer begrijpt het belang van ADL-ondersteuning en hoe dit het dagelijks leven en de autonomie van cliënten positief beïnvloedt.
3. Zelfredzaamheid en Autonomie. Deze rubriek richt zich op het bevorderen van zelfredzaamheid bij cliënten. Deelnemers leren technieken om cliënten te helpen bij dagelijkse handelingen, zonder deze volledig over te nemen, zoals aanmoedigen om zelf aan te kleden of zelfstandig naar een stoel te lopen. Er wordt besproken hoe kleine aanpassingen in de begeleiding de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van cliënten kunnen versterken.
PP-slides
Syllabus
Casusbespreking
Fimpje met getuigenissen van mantelzorgers
Plenair
Doel:
De deelnemer leert hoe ze de zelfredzaamheid van cliënten kunnen bevorderen door hen op een ondersteunende, niet-overheersende manier te begeleiden.
4. Persoonlijke Verzorging en Hygiëne. Dit is een basisbehoefte die sterk bijdraagt aan het comfort en welzijn van cliënten. In deze rubriek leren zorgverleners hoe zij cliënten kunnen helpen met persoonlijke hygiëne (zoals wassen, tanden poetsen, aankleden en eten), waarbij privacy en respect centraal staan. Er wordt ook aandacht besteed aan het observeren van hygiënische factoren en hoe zorgverleners dit kunnen aanpakken bij cliënten.
Filmpjes met voorstellingen van praktische oefeningen: wassen, aankleden, tanden poetsen, scheren, persoonlijke hygiene en make-up
Demo-materiaal
Hand-outs met tips en technieken voor persoonlijke verzorging
PP-slides
Syllabus
Planair
Doel:
De deelnemers leren cliënten op een respectvolle en veilige manier te ondersteunen bij hun persoonlijke verzorging, met behoud van privacy en waardigheid.
5. Veiligheid en Ergonomie. Het ondersteunen bij ADL-activiteiten kan fysieke belasting met zich meebrengen, zowel voor de cliënt als voor de zorgverlener. Deze rubriek behandelt ergonomische technieken en hulpmiddelen om blessures en lichamelijke belasting te voorkomen. Er worden praktische tips gedeeld, zoals het correct tillen van cliënten, het gebruik van hulpmiddelen zoals tilliften, en technieken om de omgeving veilig en toegankelijk te houden.
Praktische oefeneingen en demo
Fimpjes met demo
Demo-materiaal
PP-lides
Doel:
De deelnemer begrijpt hoe ergonomische principes en veiligheidsrichtlijnen kunnen worden toegepast om zowel zichzelf als de cliënt te beschermen tegen lichamelijke overbelasting.
6. Effectieve Communicatie en Observatie. Communicatie is essentieel voor een goede relatie tussen zorgverlener en cliënt, zeker bij ADL-ondersteuning. Deze rubriek focust op technieken voor duidelijke, empathische communicatie, zodat de cliënt zich gehoord en gerespecteerd voelt. Daarnaast leren deelnemers om observaties te maken van zowel de fysieke als mentale toestand van de cliënt, en hoe veranderingen in gedrag of gezondheid tijdig gesignaleerd kunnen worden.
Oefeningen: pijn observeren en pijnregistratie
Observeren en rapporteren
Filmpjes
Syllabus
PP-slides
Rollenspel verbindend communiceren met casussen
De dansvloer: verbindend communiceren
Doel:
Deelnemers leren effectieve communicatie- en observatietechnieken om de zorg af te stemmen op de behoeften van de cliënt en eventuele veranderingen in hun toestand tijdig te signaleren.
7. Reflectie en Nabespreking. De opleiding wordt afgesloten met een reflectiemoment waarin deelnemers de opgedane kennis en ervaring bespreken en hun persoonlijke leerdoelen evalueren. Dit biedt ruimte voor vragen, delen van inzichten en het versterken van het geleerde. De docent vat de belangrijkste leerpunten samen en geeft aanvullende tips voor de dagelijkse praktijk.
PP-slides
POP
Plenair
Doel:
De deelnemers reflecteren op hun eigen leerproces en integreren de belangrijkste leerpunten, zodat ze deze kunnen toepassen in de praktijk.
Resultaat van de opleiding:
Na afloop van deze les hebben de deelnemers de kennis, vaardigheden en het vertrouwen om cliënten in de thuiszorg op een respectvolle, veilige en professionele manier te ondersteunen bij ADL-activiteiten, met behoud van de zelfredzaamheid en het welzijn van de cliënt.
Trainer(s)
Tonia Tollenaere
Sytse Tonnelier
Vormingsinstelling
Mentorcrafts
0498046281
Praktisch
Duurtijd vorming
2 dagdelen van 3,5 uren (2*3,5 u)
Regio
Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen
Randvoorwaarden
Beamer en scherm;Whiteboard/ Flipchart;Tafels en stoelen voor elke deelnemer
Aantal deelnemers
Min.
6
Max.
15