
Vormingsfonds focus op talent
Verbindend in conflict
Thema
Conflicthantering
Doelgroep
Deze vorming staat open voor alle doelgroepen. Het is mogelijk om in teamverband te werken of een groep met deelnemers uit verschillende teams samen te stellen. Een vorming voor leidinggevende behoort ook tot de mogelijkheden. In dit geval focussen we meer op de aanpak van conflicten in het eigen team.
Prijs
1000 euro
Credits
1
Vormingsinstelling
Prik Prik
0497602455
Praktisch
Duurtijd vorming
1 dag van 6u of een verdiepende opleiding van 2 dagen van 6u
Regio
Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen
Randvoorwaarden
Beamer en scherm;Whiteboard/ Flipchart;Tafels en stoelen voor elke deelnemer
Aantal deelnemers
Min.
6
Max.
14
De opleiding in het kort
Heel wat mensen houden niet van conflict. Sommigen hebben er schrik van, anderen komen er, soms zonder dat ze het willen in terecht. In teams kan een conflict voor negativiteit zorgen die de samenwerking met collega’s of de kwaliteit van de dienstverlening in de weg staat.
Toch zit er ook een kracht in conflict, zeker als het goed aangepakt wordt. Daarmee gaan we in deze vorming aan de slag. We leren wat een conflict is, welke soorten er zijn en hoe je er op een duidelijke en verbindende manier mee kan omgaan. Je wordt je bewust van je eigen stijl bij conflict en die van collega’s en/of de burgers. Je leert op een verbindende en heldere manier communiceren om een conflict tijdig aan te pakken.
Inhoud en aanpak
Inhoud en aanpak
We starten met het definiëren van een conflict en bekijken soorten conflicten op basis van de escalatieladder van Glasl. Op basis van voorbeelden leren deelnemers spanningen in hun team of met burgers situeren binnen het schema.
We leren het verschil tussen warme en koude conflicten kennen en bekijken hoe je deze het beste aanpakt om opnieuw meer verbinding te creëren.
Je leert verschillende conflictstijlen kennen en jouw voorkeursstijl daarin. Aan de hand van de theorie van de bus met de mini-karakters leer je je eigen en andermans patronen in het omgaan met conflict beter kennen. Zo wordt het makkelijker om effectiever om te gaan met conflict en andere keuzes te maken waar nodig.
Tot slot oefen je enkele communicatievaardigheden om om te gaan met conflict. Je leert empathisch luisteren, zodat je eigen en andersmans gevoelens en behoeften duidelijk krijgt. Je leert op een heldere manier begrenzen, de-escaleren waar nodig en gezamenlijke doelen stellen als team of naar burgers toe. We oefenen deze vaardigheden door er in de trainingsgroep mee aan de slag te gaan.
Werkvorm en methodiek
We werken op een ervaringsgerichte en lichaamsgerichte manier. De opleiding is een combinatie van theoretische kaders, toepassingsmogelijkheden en vaardigheids-training. We oefenen in het hier-en-nu met wat er gebeurt in de groep en besteden ruim aandacht aan de transfer naar de werkvloer. Hierdoor kunnen de deelnemers direct actief aan de slag met wat ze leren. Door onze lichaamsgerichte aanpak worden deelnemers zich echt bewust van hun conflictstijl en leren van binnenuit omgaan met andere stijlen waar nodig.
We maken ruimte voor uitwisseling en leren van elkaar. We werken in grote en kleine groepen zodat er vertrouwen komt in de groep. Hierdoor ontstaat er verbinding en leerplezier waardoor deelnemers zich veilig voelen om te oefenen, deel te nemen, fouten te maken en te leren.
Bij een tweedaagse vorming krijgen de deelnemers concrete opdrachten en reflectievragen mee naar huis. Zo gaan ze actief aan de slag met het geleerde en werken we tijdens de vorming verder met hun ervaringen.
Doelen
• Je kent de definitie van conflict en weet wanneer er sprake is van een conflict
• Je kent het verschil tussen warme en koude conflicten
• Je kan enkele interventies doen om beweging te brengen in warme en koude conflicten
• Je kent verschillende conflictstijlen
• Je kent je eigen voorkeur in conflictstijl en kan hier flexibel mee omspringen al naargelang de situatie
• Je kent je eigen patronen met betrekking tot conflict en ziet het verband met patronen van collega’s
• Je kan eigen gevoelens en behoeften helder uitspreken
• Je kan empathisch luisteren naar anderen
• Je kent het verschil tussen escalatie en de-escalatie en kan de-escalerend werken
We stemmen met de organisatie af over de specifieke noden van de groep in functie van het thema conflict. Als de groep een bestaand team is, bekijken we hoe we kunnen inspelen op wat er in het team gebeurt.
Elke deelnemer krijgt bij aanvang een folder met werkboek. We hebben een vaste structuur, maar passen de inhoud aan op basis van de behoeften van de groep.
Nazorg
Deelnemers, leidinggevende of directie die wensen kunnen na de vorming contact opnemen met de trainers voor eventuele vragen. De deelnemers krijgen een lijst met mogelijke methodieken mee naar huis, zodat ze later verder kunnen oefenen.
Als we aanbevelingen voor de organisatie rond omgaan met spanningen en conflict in de groep of het team hebben, dan koppelen we die in samenspraak met de groep terug aan leidinggevenden of directie.
Trainer(s)
Nadja Claes