Vormingsinstelling
Just.
0031646311363
Praktisch
Duurtijd vorming
3 1/2
Regio
Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen
Randvoorwaarden
Beamer en scherm;Whiteboard/ Flipchart
Aantal deelnemers
Min.
6
Max.
12
De opleiding in het kort
De professionaliteit en integriteit van het lokaal bestuur toont zich in de handeling van het individuele personeelslid. Dat is best een zware last op de schouders van de medewerkers. We mogen ervanuit gaan dat zij erop gebrand zijn hun opdracht integer uit te voeren. Echter kunnen we ook met zekerheid zeggen dat zij - net zoals iedereen - feilbaar zijn. Mensen maken - ook met de beste bedoelingen – verkeerde inschattingen. Sterker nog: in organisaties, waarin zaken als tijdsdruk en regeldruk aan de orde van de dag zijn, raken we weleens het morele gehalte van het werk uit het oog.
De training Just.Decide is bedoeld om professionals een instrument te bieden om, om te gaan met hun professionele twijfels en invulling te geven aan hun ethisch vakmanschap óók wanneer de geijkte kaders niet voldoende toereikend zijn.
Inhoud en aanpak
De training Just.Decide bestaat uit drie onderdelen:
1. Een beknopte inleiding op ethisch vakmanschap
In een interactief gesprek werken we naar een gedeeld perspectief op ethisch vakmanschap. Voor iedere organisatie of dienst zijn er overeenkomsten maar ook verschillen in hoe dit vakmanschap eruit ziet. De koppeling met de missie (de reden waartoe je op aard bent) van de eigen organisatie of dienst geeft richting.
2. Een proeve van de theorie en methodiek van zorgvuldige besluitvorming
Wanneer weet je eigenlijk wat het juiste is om te doen? Wat jouw vakmanschap ethisch gezien vereist? Zeker wanneer regels tekort schieten om een dilemma te beslechten of wanneer meningen binnen het team verschillen. In dit deel van de training wordt de deelnemers perspectief geboden. Door ons te richten op onze dagelijkse taal laat de trainer zien dat we met elkaar wel degelijk tot eenduidige keuzes kunnen komen (hoe lastig het soms ook is). Aan de hand van een voorbeeldcasus ervaart de groep hoe dit vervolgens praktisch er uit ziet. Daarbij wordt een methode toegepast die de gezamenlijke reflectie bevordert.
3. Een verkenning van de eigen processen op ethische risico’s en dilemma’s
Met enige theorie en en methode in de hand wordt de groep uitgenodigd de eigen werkprocessen te analyseren. Wat blijkt namelijk uit de wetenschap? Morele fouten zijn veelal niet het gevolg van slechte bedoelingen of slecht denkwerk. De belangrijkste oorzaak ligt erin dat we de morele kant van ons werk vaak niet herkennen. Door in ons werk het vooral te hebben over regels, ons zorgen te maken over tijdsdruk of het ‘dienen’ van de lijn of bestuur, creeeren we ‘blinde vlekken’ voor de morele kant van het werk.
De training daagt deelnemers uit om, in alle rust en in een veilige omgeving, hun werk te bekijken vanuit een ethische lens. De uitermate praktische methodiek kan vervolgens binnen de eigen organisatie worden ingezet om het gedeeld ethisch vakmanschap te sterken. Om hiertoe goed beslagen ten ijs te komen zullen de deelnemers achteraf het ondersteunend materiaal van de sessie aangeboden krijgen. Daarnaast wordt ook de procesverkenning van deel 3 beknopt uitgewerkt en met de deelnemers gedeeld.
Trainer(s)
/