top of page
Vormingsfonds focus op talent

Jouw rol als mentor als cruciale schakel voor geslaagde stagetrajecten

Thema

Mentoropleiding

Doelgroep

alle

Prijs

1000 euro

Credits

2

Vormingsinstelling

Mentor vzw

0473 86 27 97

Praktisch

Duurtijd vorming

2,5 dagen

Regio

Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen

Randvoorwaarden

Beamer en scherm;Whiteboard/ Flipchart;Tafels en stoelen voor elke deelnemer

Aantal deelnemers

Min.

5

Max.

12

De opleiding in het kort

In deze praktijkgerichte opleiding word jij als een ervaren werknemer een bewuste mentor. We verkennen en oefenen de vaardigheden die je als een mentor moet hebben om de slaagkansen voor een stage- of leerwerktraject te maximaliseren. Het leertraject wordt verrijkt door de ervaringsuitwisseling met andere nieuwe of ervaren collega-mentoren, praktische tips & tricks en intervisie. We waarbij we ingaan in op de jouw vragen, noden en cases van de deelnemers.

Inhoud en aanpak

• Elke deelnemer ontvangt een cursus/werkboek met handleidingen, richtlijnen, overzichten, beschrijvingen van methodieken.
• Na deze erkende opleiding levert Mentor vzw voor elke deelnemer een getuigschrift af waarmee de mentorkorting kan aangevraagd worden (meer info: https://www.vlaanderen.be/mentorkorting).
• De opleiding bestaat uit 5 modules: modules 1, 2 en 3 komen aan bod tijdens de 2 collectieve opleidingsdagen; module 4 wordt individueel uitgevoerd; module 5 gaat fysiek door.

1. MIJN WERKPLEK VERWELKOMT NIEUWE MEDEWERKERS
a. Wie is mijn doelgroep?
- Wat is werkplekleren?
- Wat is duaal leren?
- Noodzaak van werkervaringskansen
- Wie is/zijn mijn leerling(en)?
b. De leerwerkplek als cruciale partner
- Wat wordt er verwacht van een leerwerkplek?
- De verwachtingen van de leerwerkplek?
- Wat wordt er verwacht van een mentor?
- Hoe zie ik mijn rol als mentor?
- De verwachtingen van de leerling?
c. Hoe begin ik aan mijn opdracht
- Een checklist en opleidingsplan geven mij én de leerling houvast
- Ik betrek mijn werkgever en collega’s

2. NODIGE VAARDIGHEDEN
a. Belang van kennis en aandacht voor de diverse leerstijlen
b. Communiceren is
- Instructies geven (proces en valkuilen)
- Feedback geven (proces, aandachtspunten en valkuilen)
- Motiveren (integrale benadering)
- Omgaan met weerstand ((h)erkenning en afstemmen coaching)
- Objectief coachen (basis Offman, aandachtspunten en valkuilen)
c. Observeren, opvolgen en evalueren van leerdoelen
- Observeren in plaats van interpreteren
- Opvolgen en bijsturen aan de hand van het opleidingsplan
- Objectief evalueren
- Wat komt aan bod in een evaluatiegesprek

3. WIE BEN IK ALS MENTOR?
a. Kennis van jezelf als noodzakelijke voorwaarde
b. Verkenning van methodieken en instrumenten voor doeltreffende opvolgings- en evaluatiegesprekken in een kort tijdsbestek.

4. HET MENTORSCHAP IN PRAKTIJK
a. Aan de slag met de tips&tricks
b. Verzamelen van positieve ervaringen en uitdagingen
c. Voorbereiding 1 case

5. INTERVISIE (-COACHING):
a. Ervaringsuitwisseling van positieve trajecten en uitdagingen, aan de slag met vragen/wensen/noden
b. Case-bespreking: afhankelijk van de groep kan de methodiek van intervisie-coaching toegepast worden.

• Er wordt bij het centraal thema ‘mentorschap’ vertrokken vanuit het vierfactorenmodel van R. Cohn, het model van de Thema gecentreerde Interactie (TGI). Doel van TGI is bevorderen dat mensen hun leiderschapskwaliteiten en hun zelfsturing ontwikkelen en met elkaar een samenwerkingscultuur creëren waarbij iedereen tot z'n recht komt en waarin de deelnemers gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor het waarmaken van hun missie en doelen en voor constructieve samenwerkingsprocessen.

• Iedere sessie vertrekt vanuit een kader dat sterk onderbouwd is uit ervaringen in de praktijk. Naast de vastliggende kaders kan de ervaren trainer flexibel en op maat inspelen op de vragen van de deelnemers en op basis van hun noden en behoeften de oefeningen en voorbeelden aanpassen. De opleiding is dus steeds een combinatie van theorie en praktische oefeningen. Tijdens de opleiding worden de eigen ervaringen van de deelnemer gekoppeld aan de opdrachten. Hierdoor is het thema voor de deelnemers herkenbaar en kan er makkelijker tot inzichten gekomen worden.

• De trainer geeft reeds 8 jaar de erkende mentorenopleiding aan diverse sectoren, waardoor de kennis en uitwisseling met deze deelnemers een verrijking is voor volgende opleidingen.
o Opleidingen inhouse voor zorgberoepen: o.a. ziekenhuizen, thuiszorg, organisatie voor personen met beperking, AZ Groeninge, Wit-Gele Kruis, Dominiek Savio, diverse kinderopvanginitiatieven, diverse woonzorgcentra, maatwerkbedrijven, …
o Opleidingen via het open aanbod, waarbij mentoren uit diverse sectoren aansluiten: informatica, groen, keuken, logistiek, transport, administratie, overheidspersoneel, recreatie, ...

• Er is aandacht voor een niet-schoolse aanpak waarbij interactie tussen deelnemers wordt aangemoedigd en er flexibel wordt ingespeeld op de vragen van de deelnemers. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van verschillende didactische werkvormen die telkens resulteren in bruikbare tools en denkkaders voor op de werkvloer. De betrokkenheid van de deelnemers zorgt ervoor dat het geleerde niet enkel bij theorie blijft, maar dat dit geïmplementeerd wordt in de eigen vaardigheden en het eigen gedrag. De werkvormen die aan bod komen zijn: interactie, groepswerk, groepsgesprekken, rollenspel, case-bespreking, huiswerkopdracht, verkenning instrumenten/methodieken, tips & tricks, ervaringsuitwisseling.

• 2 dagen opleiding (fysiek) + halve dag intervisie (fysiek):
o 2 opleidingsdagen – fysiek: de voorbije 8 jaar hebben we ervaren dat een fysieke uitwisseling met collega-mentoren zeer verrijkend en aan te bevelen is. Daarom kiezen we er bewust voor om deze opleidingsdagen niet digitaal aan te bieden.
o Intervisie 3u – fysiek: we hebben ervaren dat het een grote meerwaarde is om max. 4 weken na de opleiding de intervisie te organiseren. Op die manier kan de mentor de vaardigheden toepassen en ervaren wat in de opleiding geleerd werd. Bovendien wordt er binnen een korte termijn aan de slag gegaan met de verhalen, vragen en noden die naar boven kwamen.

Trainer(s)

Eva Vantomme

/

/

bottom of page