top of page
Vormingsfonds focus op talent

Intervisietraject voor leidinggevenden - ONLINE

Thema

Leren door middel van intervisie

Doelgroep

Leidinggevenden

Prijs

1000 euro

Credits

1

Vormingsinstelling

vzw IN-Z

+32 484 77 32 31

Praktisch

Duurtijd vorming

3 x 3 u

Regio

Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant

Randvoorwaarden

Deelnemers beschikken over een eigen laptop

Aantal deelnemers

Min.

4

Max.

6

De opleiding in het kort

De rol van een leidinggevende is allesbehalve vanzelfsprekend. Iedere dag opnieuw sta je voor nieuwe uitdagingen bij het aansturen van je team. Maar met wie overleg je over moeilijke situaties? Of over dingen waar je tegenaan botst? Intervisie en een krachtige en waardevolle methodiek om samen met functiegenoten ervaringen uit de praktijk te bespreken. En vooral: om uit deze ervaringen te leren en te groeien in je rol als leidinggevende.

Inhoud en aanpak

Inhoud
1. Verwelkoming & kennismaking
Samen met de deelnemers overloopt de procesbegeleider eerst de voorwaarden van het gesprek. Wat hebben zij nodig om te leren? Worden de adviezen door de begeleider genoteerd of samen met de deelnemers? Praktische afspraken.
Check-in: Hoe zit iedereen er bij?

2. Situaties oplijsten + prioriteiten bepalen

3. Intervisiestramien
Stap 1: de inbrenger (= diegene die de situatie heeft meegemaakt) vertelt de situatie zo chronologisch mogelijk.

Stap 2: de andere deelnemers stellen inhoudelijke vragen om zicht te krijgen op die stukken van het verhaal die niet duidelijk zijn.

Stap 3: De inbrenger stelt een adviesvraag: waarover wil hij graag dat de andere deelnemers mee nadenken? Een vraag over het eigen functioneren. Bijvoorbeeld: Hoe pak ik deze situatie aan? Waar moet ik op letten in de omgang met veeleisende klanten?

Stap 4: alle deelnemers formuleren hun advies.

Stap 5: de inbrenger kiest dat advies dat bij hem/haar het beste past. Hij/zij benoemt welke inzichten hij/zij interessant vindt.

Doelstellingen
door middel van reflectie inzicht krijgen in het eigen gedrag en in de manier van reageren in werksituaties
leren ontdekken van de relatie tussen het eigen gedrag en het effect daarvan
ondersteuning van het persoonlijk functioneren
structureel forum aanbieden voor het bespreken van ervaringen in de eigen job m.b.t. omgaan met moeilijke situaties
intrinsieke motivatie voor de job verhogen

Praktijkvoorbeeld
Aangebrachte situatie: een leidinggevende heeft moeite met conflicten op de werkvloer. Hij vermijdt ze liever en probeert de harmonie te bewaren. Juist hierdoor groeit er bij de medewerkers irritatie en boosheid, net wat de leidinggevende niet wil.
- Doorvraagronde: de inbrenger vertelt het volledige verhaal. Alle deelnemers vragen door op de situatie. Iedereen moet goed begrijpen waar het over gaat. Doel: komen tot een persoonlijke leervraag van de inbrenger.
- Persoonlijke leervraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik geen vluchtgedrag vertoon, dat ik gepast reageer op conflictsituaties waardoor de conflicten aangepakt en uitgeklaard worden?
Aangereikte oplossingen vanuit de groep:
o Onmiddellijk reageren is niet nodig, laat het eerst bezinken totdat je je weer rustig voelt. Ga dan het gesprek aan.
o Werk met waarnemingen, zeg wat je ziet, hoort en voelt. Hou je ver weg van interpretaties en veronderstellingen, dat zorgt voor escalatie.
o Houd je non-verbaal gedrag onder controle, ook al voel je van alles aan de binnenkant. Blijf professioneel.
o Doe telkens de denkoefening: wat is het ergste wat me kan overkomen in deze situatie?
o Denkoefening: wat levert mijn hang naar harmonie op?
o In jouw gesprek speel je op de bal en niet op de man: wees hard voor de feiten en zacht voor de persoon.
o Herhaal de woorden van de ander in een moeilijk gesprek en vraag verduidelijking. Vraag voorbeelden. Erken waar de ander mee zit. Als mensen zich erkend voelen, zakt hun emotie. Dan pas geef je jouw visie of bezorgdheid.
o Oefen eerst bij mensen waar je je goed bij voelt. Als dat beter gaat, probeer dan bij mensen waar je het iets moeilijker mee hebt.
o Zoek naar wat jouw behoefte/nood is in de moeilijke situatie en verwoord deze. Over behoeftes kan niemand strijden. Bijvoorbeeld: niemand zal strijden over de nood aan duidelijkheid.
De inbrenger kiest uit alle gesuggereerde oplossingen die aanpak die hem het beste ligt, namelijk: ik wil mijn non-verbaal gedrag onder controle houden en me een rustige houding aanmeten. Ik ga stapsgewijs aan de slag: ik laat de ander eerst zijn/haar verhaal doen, door door te vragen, voorbeelden te vragen en vooral te erkennen. Me eerst focussen op de ander helpt om niet te vluchten.
Er wordt ook nog even stilgestaan bij hoe hij dit in de praktijk zal brengen, de verschillende stappen worden bepaald om dit effectief tot uitvoering te brengen. De inbrenger had het moeilijk om zijn noden te verwoorden. De groep en de begeleider hebben een lijst opgesteld en nadien heeft de begeleider nog een methodiek opgestuurd vanuit Verbindende Communicatie. Hiermee kon hij aan de slag.

Achtergrondinfo
Intervisiegesprekken zijn ideaal om bepaalde patronen aan te pakken. ‘Waarom reageer ik steeds op die manier in die bepaalde situatie?’ ‘Ik weet nooit hoe te reageren wanneer mijn collega me in het bijzijn van klanten en andere collega’s terechtwijst.’ Door een probleem of een patroon in groep aan te pakken, wordt de vraag of situatie opengetrokken en worden adviezen aangereikt vanuit ieders ervaring.

Intervisie is zeker geen theekransje of roddelgroep. Het gaat altijd over de deelnemers zelf en wat zij kunnen leren. Het gaat niet over het gedrag of de specifieke uitspraken van de andere persoon uit de situatie. Die persoon is immers niet aanwezig en kan zichzelf niet verantwoorden. Het gaat over de inbrenger zelf. Over zijn/haar gedrag, de gedachten, de eigen aannames, de beleving en de noden die leven. Het gaat dus om een persoonlijk verhaal met een persoonlijk vraagstuk.

Trainer(s)

Joke Schoolmeesters

Melanie Janssen

Eef Vanmuysen

bottom of page