top of page
Vormingsfonds focus op talent

Gedragsregels en waarde(n): dilemmatraining voor op de werkvloer

Thema

Integriteit

Doelgroep

Medewerkers, diensten die aan de slag willen met deontologie of beroepsethiek

Prijs

650 euro

Credits

Vormingsinstelling

Just.

0031646311363

Praktisch

Duurtijd vorming

3

Regio

Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen

Randvoorwaarden

Beamer en scherm;Whiteboard/ Flipchart

Aantal deelnemers

Min.

6

Max.

14

De opleiding in het kort

Deontologie en integriteit zijn van groot belang voor het lokaal bestuur. Tegelijkertijd roept het ook snel weerstand op bij medewerkers door de overmatige aandacht voor voorschriften. Deze workshop speelt in op de intrinsieke motivatie en trots van medewerkers door eerst de aandacht te vestigen op de waarde en het belang van het eigen werk. Het werk maken van integriteit en deontologie kan vervolgens worden gezien als het ‘zo goed mogelijk in de praktijk’ brengen van die waarde. Bonus: de workshop leent zich zeer goed om de deontologische code bespreekbaar te maken en eventueel te komen tot een aanvullende tekst voor het eigen team!

Inhoud en aanpak

Het doel van de workshop is het bespreekbaar maken van integriteit en deontologie. Dit doen we echter door niet direct in de regels en kernwaarden te duiken. Het idee is om eerst en vooral het belang hiervan te laten ‘voelen’ door medewerkers.
Om die reden wordt de aandacht eerst gevestigd op twee cruciale uitgangspunten bij het werken aan integriteit en deontologie:
1. Het eigen werk is waarde-vol: wat maakt ‘jouw’ werk waardevol? Waartoe ben je (jouw job) op aard?
2. De meeste mensen deugen, maar alle mensen zijn feilbaar.
Met deze twee uitgangspunten op tafel, kan er vervolgens werk worden gemaakt van deontologie en integriteit. In deze workshop doen we dat in principe op basis van de eigen ervaringen van de medewerkers. De trainer neemt geen voorbeeldcases mee, maar gebruikt direct herkenbare lokale voorbeelden van de medewerkers zelf om de betrokkenheid te verhogen.

Eigen aan de workshop is ook dat deze op verschillende manieren in kan worden gezet. Wil men vooral het gesprek, zelfreflectie en de samenwerking bevorderen dan wordt er geen verwijzing gemaakt naar de formele deontologische code van het lokaal bestuur. Mocht men recentelijk een nieuwe code hebben ontwikkeld en wil men deze onder de aandacht brengen? Geen probleem, dan wordt de code meegenomen in de aanpak. Of, misschien is de doelgroep (bijvoorbeeld adviseurs, specifiek omtrent ambtelijk – bestuurlijk samenspel) meer geneigd te komen tot een eigen aanvulling op de bestaande code? Kortom, de invulling van deze ‘modulaire’ workshop is flexibel. Graag stemmen we vooraf met u af!

Deze workshop zal bestaan uit grofweg drie delen (onderstaan een variant met code):
• Een inleidend gesprek met de gehele groep waarbij we twee zaken scherp willen stellen:
• Wat de waarde van ons werk is (een reflectie op wat we toevoegen aan de wereld?)
• Dat de mens feilbaar is (met illustraties en cases uit de gedragswetenschappen die het nut gedragsregels bevestigen)
• Van waarde naar de eigen praktijk: wat zijn de ‘don'ts ' (gedragsregels) en wat zijn de ‘do’s’ (beroepsethische waarden) die eruit volgen? We maken op interactieve wijze en veelal in kleinere ‘studiegroepen’ op basis van de eigen ervaringen helder hoe je het werk goed doet en wat je moet nalaten. We prikkelen de deelnemers door te putten uit de eigen ervaringen op het gebied van deontologie en het maken van lastige keuzes. Komen we als groep tot een gedeelde top 5 van do’s en don’ts?
• Met de (nieuwe) deontologische code in de hand halen we nogmaals een paar van de dilemma’s naar boven die in deel twee zijn benoemd. Hoe sluit de code aan op de werkvloer? Biedt ze voldoende ondersteuning? Of zouden we, vanuit onze praktijk, nog enige toevoegingen (een addendum) willen doen, zodat we nog beter zijn geholpen?

De trainer van Just zal met het doel van kennisborging na de workshop de resultaten van de sessie opnemen in een werkdocument waarmee het team aan de slag kan. Natuurlijk beantwoorden we achteraf ook graag uw vragen! Waar relevant en nodig passen we de workshop eventueel aan na evaluatie.

Trainer(s)

Liesbeth Volders

Julien Topal

Tiebe de Bruycker

bottom of page