Vormingsinstelling
Mentor vzw
0473862797
Praktisch
Duurtijd vorming
7u
Regio
Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen
Randvoorwaarden
Beamer en scherm;Whiteboard/ Flipchart;Tafels en stoelen voor elke deelnemer
Aantal deelnemers
Min.
6
Max.
12
De opleiding in het kort
In deze opleiding vergroten we het bewustzijn en begrip van diversiteit binnen de organisatie, waarbij deelnemers inzicht krijgen in verschillende dimensies van diversiteit, zoals culturele, etnische, gender- en leeftijdsdiversiteit, en meer. We bestrijden vooroordelen en stereotypen door tools en strategieën aan te reiken om eigen vooroordelen te herkennen en te overwinnen. Deelnemers ontwikkelen vaardigheden om inclusief gedrag na te streven en een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Daarnaast verbeteren ze hun interculturele communicatievaardigheden om effectiever te kunnen samenwerken. Tot slot stimuleren we ambassadeurschap voor diversiteit, inclusie en betrokkenheid, wat bijdraagt aan een rechtvaardige en gelijke samenleving.
Inhoud en aanpak
In onze inleiding tot (super)diversiteit, bieden we een overzicht van de verschillende dimensies van superdiversiteit. We kijken niet alleen naar kwantitatieve aspecten van superdiversiteit, maar ook naar kwalitatieve aspecten. We bespreken vooroordelen en stereotypen, en hoe deze onze perceptie beïnvloeden, inclusief het ontstaan en herkennen van vooroordelen en micro-agressie.
Daarnaast richten we ons op het bewust worden van ons eigen referentiekader en dat van
anderen, vaak met behulp van oefeningen.
We introduceren het concept van kruispuntdenken, waarbij we erkennen dat ieder van ons een meervoudige identiteit heeft, opgebouwd uit verschillende deelidentiteiten. Door bewustwordingsoefeningen benadrukken we dat iedereen anders is, ongeacht ‘duidelijke’ verschillen. We gebruiken diverse methoden zoals (rollen)spelen en groepsdiscussies, waarbij we modellen zoals het ijsbergmodel kunnen gebruiken als instrumenten voor reflectie en dialoog. We gaan vervolgens aan de slag gaan met het ontwikkelen van inclusief gedrag en attitudes. Dit omvat het verbeteren van inclusieve communicatievaardigheden door middel van praktische oefeningen, zodat deelnemers effectief kunnen communiceren met diverse groepen.
Daarnaast is het belangrijk dat deelnemers leren omgaan met conflicten en verschillen die kunnen ontstaan in een diverse omgeving. Hierbij leren deelnemers hoe ze meningsverschillen kunnen aanpakken en conflicten kunnen oplossen op een respectvolle manier.
De deelnemers doen inspiratie op uit rolmodellen en best practices die laten zien wat inclusief gedrag inhoudt en hoe het in de praktijk kan worden toegepast. Interculturele communicatie is een cruciaal aspect binnen onze opleiding. We erkennen het belang van culturele gevoeligheid en respect in onze interacties met mensen uit diverse achtergronden. Het vermogen om respectvol te communiceren, ongeacht de culturele verschillen, staat centraal in onze benadering. Binnen onze opleiding bieden we verschillende praktische oefeningen aan.
Door middel van simulaties en scenario's kunnen deelnemers de interculturele
communicatievaardigheden actief oefenen en verbeteren. Deze hands-on benadering stelt ons in staat om de theoretische concepten die de deelnemers hebben geleerd in de praktijk toe te passen en zo competenties te versterken. We gaan dieper in op sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen, waarbij we maatschappelijke ongelijkheden bespreken en nadenken over
manieren waarop we kunnen bijdragen aan een rechtvaardigere samenleving. Daarnaast kijken
we naar acties die deelnemers kunnen ondernemen om ongelijkheid te verminderen. We bespreken concrete stappen die zowel op de werkvloer als daarbuiten genomen kunnen worden om ongelijkheid te bestrijden.
Werkvormen & methodiek: Deelnemers worden tijdens interactieve discussies aangemoedigd om hun ervaringen en perspectieven te delen. Aan de hand van simulaties en (rollen)spelen worden deelnemers ondergedompeld in de wereld van (super)diversiteit. Deelnemers krijgt ruimschoots de kans zich in te leven en kunnen zo zelf op zoek naar goede omgangsvormen om inclusie te bevorderen. Via interactieve groepsopdrachten en anekdotes uit de praktijk wordt specifiek gewerkt aan verbeteringen in omgang met diversiteit op de werkvloer. Concrete acties worden ingeoefend met betrekking tot begeleiden, communiceren en werken op een werkplek vol diversiteit. De deelnemers krijgen een educatieve bundel met tal van tips en tricks, good practices, goede omgangsvormen…
Trainer(s)
Koen Amerlynck
/