top of page
Vormingsfonds focus op talent

De bouwstenen voor succesvol samenwerken

Thema

Succesvol samenwerken

Doelgroep

alle medewerkers van lokale besturen

Prijs

1000 euro

Credits

2

Vormingsinstelling

Prik Prik

0497602455

Praktisch

Duurtijd vorming

2 dagen van 6u, verkorte versie van 1 dag mogelijk

Regio

Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen

Randvoorwaarden

Beamer en scherm;Whiteboard/ Flipchart;Tafels en stoelen voor elke deelnemer

Aantal deelnemers

Min.

6

Max.

14

De opleiding in het kort

De werkdrukte van alledag zorgt ervoor dat je als team niet altijd stilstaat bij de onderlinge samenwerking. Nochtans is die essentieel om kwaliteitsvolle dienstverlening te garanderen aan de burgers.
In deze vorming gaan we aan de slag met succesfactoren voor samenwerking in een team. Aan de hand van een bruikbaar model leer je hoe je invloed kan uitoefenen op de dynamiek binnen je team. Je leert als groep een aantal werkvormen kennen om de samenwerking te verbeteren. Zo focussen we op heldere doelen stellen om onduidelijkheid en chaos te verkomen. Zeker als je elkaar niet veel ziet, is dit heel belangrijk. Je leert bouwstenen kennen om overleg verbindend en efficiënt te maken met duidelijke besluiten. We oefenen met het geven van waardering en opbouwende feedback en leren omgaan met ergernissen in de groep.
Na deze vorming sta je steviger als team om de uitdagingen in de dagdagelijkse praktijk aan te pakken.

Inhoud en aanpak

We werken met het model van de 5 niveaus van Remmerswaal. Dit kader brengt een bruikbare structuur om de dynamiek in de groep te observeren en analyseren.
Op basis van die analyse oefenen we met werkvormen die de samenwerking in het team beïnvloeden. We zitten in een cirkel waarin ieder de kans krijgt om hun stem te spreken. Dit in rust en contact kunnen doen, brengt als vanzelf beweging.
We gebruiken het symbool van de bus met verschillende mini-karakters om ieders persoonlijkheid in kaart te brengen en op basis van verschillen en gelijkenissen patronen in het team te verhelderen. Hierdoor krijgen groepsleden op een speelse manier meer inzicht in hun eigen en andersmans kwaliteiten en in spanningen die er heersen. Ze leren op een andere manier omgaan met mogelijke spanningsvelden (bijv. snel versus gedetailleerder werken, directheid versus teruggetrokken gedrag, enz.)
Het team krijgt een samenwerkingsopdracht op basis waarvan we werken met feedback geven en ontvangen. Verder gebruiken we een aantal patronen uit Sociocratie 3.0. Je leert als team heldere doelen stellen en werken met consent besluitvorming, zodat niet altijd dezelfde mensen aan het woord zijn in meetings en er meer vanuit gelijkwaardig-heid kan beslist worden. Verder leer je als groep manieren om overlegmomenten te evalueren, zodat jullie hier als groep in bijleren.
Op basis van de opgedane ervaringen neemt het team concrete acties mee naar de werkvloer, zodat ze de komende tijd actief aan de slag kunnen gaan met de inzichten van de vorming.

Werkvorm en methodiek
We werken op een ervaringsgerichte en lichaamsgerichte manier. In de opleiding leren deelnemers theoretische kaders en de toepassing daarvan. Ze oefenen met concrete vaardigheden en scherpen hun bewustzijn rond hun eigen identiteit en de samenwerking aan. Door onze lichaamsgerichte aanpak veranderen deelnemers van binnenuit en verankeren ze hetgeen ze leren sneller in zichzelf en de dagdagelijkse praktijk.
We maken ruimte voor uitwisseling en leren van elkaar. We werken in grote en kleine groepen zodat er vertrouwen komt in de groep. We werken met enkele (speelse) teambuildingsactiviteiten, die zorgen voor verbinding en leerplezier waardoor deelnemers zich veilig voelen om te oefenen, deel te nemen, fouten te maken en te leren.
Tussen de twee vormingsdagen krijgen de deelnemers concrete opdrachten en reflectievragen mee naar huis. Zo gaan ze actief aan de slag met het geleerde en werken we tijdens de vorming verder met hun ervaringen.

Doelen
• Je kent de 5 niveaus van Remmerswaal en kan op basis van dit model de samenwerking in je groep analyseren
• Je kent de methodiek van de bus met de mini-karakters en kent je eigen patronen erin
• Je hebt inzicht in de bus van je collega’s
• Je kan feedback geven en ontvangen
• Je kan gepaste doelen stellen voor jezelf of als groep
• Je kent verschillende manieren van besluitvorming en kan consent besluitvorming toepassen wanneer wenselijk
• Je kan een overlegmoment evalueren

We stemmen met de organisatie af over de specifieke noden van de groep. Als het een bestaand team is werken we aan de interne samenwerking binnen het team. In dit geval betrekken we de leidinggevende zodat deze de geleerde methodieken ook kan toepassen met zijn team in de toekomst. Als het een heterogene groep is, bekijken we individueel met de deelnemers welke aandachtspunten ze naar samenwerking in het team hebben.
Elke deelnemer krijgt bij aanvang een folder met werkboek. We hebben een vaste structuur, maar passen de inhoud aan op basis van de behoeften van de groep.
Nazorg

Deelnemers en/of directie die wensen kunnen na de vorming contact opnemen met de begeleiders voor eventuele vragen. De deelnemers krijgen een lijst met mogelijke methodieken mee naar huis, zodat ze later verder kunnen oefenen.

Als we aanbevelingen voor de organisatie rond samenwerking en teamdynamiek hebben, dan koppelen we die in samenspraak met de groep terug aan leidinggevenden (indien niet aanwezig) of directie.

Trainer(s)

Karen Segers

Vanessa De Smet

Nadja Claes

bottom of page