
Vormingsfonds focus op talent
Coachend leiderschap
Thema
Coachend leiderschap
Doelgroep
Vokans heeft een nauwe samenwerking met diverse lokale besturen over heel Vlaanderen. Dit gaat over een diverse dienstverlening, waarbij we steeds inspelen op de actuale noden van het lokaal bestuur. Dit gaat onder andere over de activering van werkzoekenden, het organiseren van trainingen, het geven van taalcoaching aan anderstalige medewerkers, jobcoaching voor nieuwe medewerkers, en nog veel meer.
Zo organiseren we trainingen rond leiderschap en de topics die hierin aan bod komen (omgaan met verandering en weerstand, het versterken van communicatieve vaardigheden, feedback geven). Dankzij onze lopende samenwerkingen komen onze coaches vaak in contact met medewerkers van het lokaal bestuur in coachings en trainingen en kennen ze de dagdagelijkse realiteit van werken in een lokaal bestuur.
Prijs
1000 euro
Credits
Vormingsinstelling
Vokans vzw
0800 84 017
Praktisch
Duurtijd vorming
2 dagen van 7 uur
Regio
Antwerpen;Limburg;Oost-Vlaanderen;Vlaams-Brabant;West-Vlaanderen
Randvoorwaarden
Beamer en scherm;Whiteboard/ Flipchart;Tafels en stoelen voor elke deelnemer;Beamer en scherm, Whiteboard/ Flipchart, Tafels en stoelen voor elke deelnemer, Beamer en scherm, Whiteboard/ Flipchart, Tafels en stoelen voor elke deelnemer, Beamer en scherm, Whiteboard/ Flipchart, Tafels en stoelen voor elke deelnemer
Aantal deelnemers
Min.
8
Max.
12
De opleiding in het kort
De opleiding "Coachend Leidinggeven" richt zich op het ontwikkelen van de vaardigheden en inzichten die nodig zijn voor effectief leiderschap binnen het lokaal bestuur. Deelnemers leren hoe ze een authentieke leiderschapsstijl kunnen ontwikkelen, gebaseerd op zelfkennis en persoonlijke waarden. De opleiding biedt praktische tools voor het coachend begeleiden van medewerkers, het toepassen van verschillende communicatiestijlen en het omgaan met weerstand en conflicten.
Inhoud en aanpak
Relevantie van de inhoud
De inhoud van de vorming "Coachend Leidinggeven" is van groot belang voor medewerkers van het lokaal bestuur. In een omgeving waar samenwerking en betrokkenheid cruciaal zijn, biedt deze training de handvatten om effectief en inspirerend leiding te geven.
Medewerkers van het lokaal bestuur werken vaak in teams die diverse taken en verantwoordelijkheden hebben. Coachend leidinggeven bevordert een cultuur van samenwerking en onderlinge ondersteuning. Wanneer leidinggevenden leren hoe ze medewerkers kunnen begeleiden naar zelfoplossingen, ontstaat er een sterke teamdynamiek. Dit leidt tot een hogere betrokkenheid en motivatie onder medewerkers.
Het lokaal bestuur is voortdurend in beweging, met nieuwe regelgeving en veranderende omstandigheden. De vaardigheden die deelnemers aanleren over het omgaan met weerstand en conflicten stellen hen in staat om proactief te reageren op uitdagingen. Dit is cruciaal voor het behouden van een positieve werksfeer en het continu verbeteren van de dienstverlening.
Doelstellingen
• Inzicht verkrijgen in eigen kernwaarden en authentiek leiderschap ontwikkelen
• Vaardigheden ontwikkelen om medewerkers op een coachende manier te begeleiden
• Verschillende communicatiestijlen herkennen en effectief toepassen
• Situationeel leiderschap toepassen op basis van de taakvolwassenheid en motivatie van medewerkers
• Constructieve feedback geven en ontvangen, gebruikmakend van gespreks- en feedbacktechnieken
• Effectief omgaan met weerstand en conflicten op de werkvloer
• Een veilige werkomgeving creëren door begrip van medewerkersbehoeften
Programma
De basis voor authentiek leiderschap
Wat betekent leidinggeven? Deelnemers reflecteren op hun eigen rol, ambities, en stijl. We focussen op zelfkennis en kernwaarden. We behandelen de basis van authentiek leiderschap, waarbij waarden en persoonlijke drijfveren centraal staan.
- Leiderschap begint bij jezelf
- Waarden hiërarchie
- Competenties als leidinggevende
- BIOS-waarden
- Coachend en motiverend leidinggeven
Deelnemers leren verschillende leiderschapsstijlen kennen en hoe deze aan te passen aan de behoeften en het ontwikkelingsniveau van medewerkers.
Daarnaast krijgen medewerkers een introductie van communicatiestijlen (o.a. DISC-methode) en technieken voor effectieve feedback zoals het Johari-venster.
- Leiderschapsstijlen
- Spelvorm leiderschapsspel
- De 3 petten van leidinggeven: Leider vs. Manager vs. Coach. welke pet zet je op?
- Taken van een leidinggevende
- De 5 behoeften van elke medewerker
- Situationeel leiderschap
- Communicatiestijlen
Leidinggeven in de praktijk
De deelnemers leren essentiële vaardigheden zoals motiveren van medewerkers, omgaan met kritiek en weerstand, conflicthantering, en het ontwikkelen van een helicopterview.
- Omgaan met weerstand en kritiek
- Motiveren van medewerkers
- Helicopterview en ontwikkelen ervan
- Omgaan met verandering
- Omgaan met conflicten
Onze aanpak met interactieve en activerende werkvormen
We zetten sterk in op interactieve werkvormen die de deelnemers aanzetten tot reflectie, uitwisseling en actieve toepassing:
• Reflectie-oefeningen
Door zelfreflectievragen zoals “Wat is leidinggeven volgens jou?” en “Welke competenties bezig een leidinggevende?”, leren deelnemers zichzelf beter kennen als leider.
• Intervisie
Tijdens de opleiding speelt het uitwisselen van ervaringen en kennisdeling een belangrijke rol. De coach reikt zelf voorbeelden en casussen aan, maar vertrekt zoveel mogelijk vanuit de beleving van de leidinggevenden door hen casussen te laten aanreiken. Zo is de opleiding steeds afgestemd op de dagelijkse werkrealiteit waarin de deelnemers zich bevinden.
• Rollenspellen
Rollenspellen rond feedback geven, conflictgesprekken, en situationeel leiderschap zorgen voor realistische oefenmomenten.
• DISC-oefeningen voor Communicatie
De DISC-methode wordt ingezet om inzicht te geven in communicatiestijlen. Dit stelt deelnemers in staat om hun eigen stijl te herkennen en aan te passen aan anderen.
• Situatiekaarten
Specifieke scenario’s met uitdagingen op de werkvloer worden doorlopen, waarbij deelnemers een passende leiderschapsstijl en communicatiestrategie kiezen.
Nazorg en kennisborging
Beschikbaarheid van didactisch materiaal: Tijdens de opleiding krijgen deelnemers toegang tot didactisch materiaal, zoals de presentatie en de oefeningen die tijdens de opleiding gebruikt worden.
Mogelijkheid tot het stellen van vragen (nadien): Onze trainers zijn beschikbaar voor vragen. Indien er een uitgebreide nood aanwezig is, gaan we in gesprek met de deelnemer en hun organisatie om na te gaan hoe we hen verder kunnen ondersteunen met onze dienstverlening (bv: individuele coaching voorzien).
Lesinhoud aanpassen op basis van behoeften of evaluatie: Tijdens de opleiding speelt de lesgever in op de noden die aanwezig zijn in de groep. Wanneer de lesgever opmerkt dat een bepaald topic meer of minder aandacht nodig heeft, kan die hier meer of minder tijd aan besteden. Indien uit een evaluatie inhoudelijke feedback komt over de opleiding, staan we er zeker voor open om in gesprek te gaan met Diverscity, zodat we de nodige aanpassingen aan de opleiding kunnen doen.
Trainer(s)
Tina Nossent
Lucas Baeyens
Tom van den Bossche