top of page
Vormingsfonds thuiszorg

Workshop Deontologie en Waarden: richtlijnen voor de beroepspraktijk

Thema 

Integriteit

Prijs

1

credit(s)

Doelgroep

Verzorgende;Poetshulpen

VF_TZ_199

De opleiding in het kort

De workshop Deontologie en Waarden is een workshop die ideaal is om medewerkers op laagdrempelige en interactieve wijze gezamenlijk te laten nadenken over integriteit, deontologie en waarden binnen de eigen werkpraktijk. Wat maakt het werk waardevol? Hoe doe je het werk goed? En wat moet je vooral laten…?

Inhoud en aanpak

In de workshop Deontologie en Waarden verkennen de deelnemers onder begeleiding de ‘don’ts’ (deontologie) en ‘do’s’ (waarden) van de eigen werkpraktijk. De opbrengst: bewustwording, onderlinge afstemming en begrip maar ook een mogelijke aanzet tot een meer op maat gesneden aanvulling op de geldende deontologische voorschriften. 


Vanaf het begin van de workshop worden de deelnemers aan het werk gezet. Wat maakt het werk dat ze doen ‘waardevol’ – voor zichzelf en voor de burger waarvoor ze het werk doen? Het antwoord op deze vraag biedt eveneens de reden waarom werk gemaakt dient te worden van integriteit.

Vervolgens gaan we eerst plenair aan de slag. Welke uitdagende situaties kom je tegen in het werk? Sommige voorbeelden die worden genoemd zullen het karakter hebben van een mogelijk schending (‘mag dit nog?’), anderen van een moreel vraagstuk (‘wat mag van mij worden

verwacht?’).


In subgroepen gaan de deelnemers vervolgens aan de slag met de zogenoemde ‘don’t’s’ van het werk. Wat mag niet of zou niet moeten mogen? De antwoorden uit de groepen worden opgehaald en in een top 5 opgeschreven.

Vervolgens gaan de deelnemers aan de slag met de ‘do’s’ binnen het werk: hoe doe je je werk zo goed mogelijk? Ook deze worden opgeschreven in een top 5. 


Afrondend kijken we terug naar de lijstjes die we hebben gemaakt. Hebben we de meest essentiele richtlijnen voor onze beroepspraktijk te pakken? Eventueel toetsen we deze nog aan de geldende deontologische code.

Trainer(s)

Julien Topal

Liesbeth Volders

Tiebe de Bruycker

Vormingsinstelling

Governance&Integrity

0031646311363

Praktisch

Duurtijd vorming

een dagdeel van vier uur

Regio

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Randvoorwaarden

Flipover

Aantal deelnemers

Min.

7

Max.

14

bottom of page