top of page
Vormingsfonds thuiszorg

Veerkracht versterken om je te wapenen tegen burn-out

Thema 

Voorkomen van burn-out

Prijs

1

credit(s)

Doelgroep

Verzorgende;Poetshulpen

VF_TZ_037

De opleiding in het kort

Burn-out blijft actueel. Mensen geraken uitgeput, verliezen motivatie, gaan over hun grenzen. Maar wat is burn-/bore-out nu precies? Wat zijn signalen? Hoe merk je het bij collega’s dat de motor wat sputtert? Wat is het verschil met depressie? We gaan burn-out als het ware uitkleden tot op het bot opdat iedereen begrijpt wat het is. En vooral: wat kan je preventief doen om het te voorkomen. We gaan aan de slag met het aanleren, doen en ervaren van werkende relaxatietechnieken. Je stapt buiten met een aanzet tot veerkracht-actieplan.

Inhoud en aanpak

Doelstelling:

- Deelnemers weten wat burn-out zijn en hoe je het herkent

- Deelnemers hebben inzicht in eigen energie-gevers en -vreters 

- Deelnemers hebben kennis van relaxatietechnieken om preventief stress aan te pakken 


Inhoud en aanpak:

- Inchecken en ‘nulmeting’ over eigen energie

- Burn-out binnenstebuiten: wat is het (niet?) – hoe ontstaat het – wat doet het met ons

- BAT (burn-out assessmenttool) en Veerkracht vragenlijsten van Michael Portzky (Jürgen is geaccrediteerd om die te gebruiken na een Masterclass veerkracht en intervisie begeleid door Dr Porztky) kunnen door deelnemers worden ingevuld om eigen veerkracht in kaart te brengen

- Wat is belangrijk om je veerkracht/energie in balans te houden. Op interactieve wijze gaan we op zoek naar wat op maat van elke deelnemer wérkt om veerkracht/energie op peil te houden, waar energie aan verloren gaat, hoe de balans kan hersteld of in evenwicht kan worden gehouden.

- Levenswiel en andere in coaching gebruikte oefeningen worden doorheen de dag geïntegreerd om de deelnemers naar inzicht en een eigen stappenplan te brengen

- Snelle relaxatietechnieken: in groep worden verschillende basis relaxatie-oefeningen aangeleerd en samen gedaan en besproken (hartcoherentie, oefeningen uit de positieve psychologie, Jacobson-relaxatie, mindfulness-oefeningen)

- Afsluitend maakt elkeen voor zichzelf een actieplan om de eigen draagkracht/veerkracht te gaan versterken.


Voor de deelnemers wordt voorzien in een PPT, theoretische achtergronden en een bundel met relaxatie-oefeningen die men zelf kan toepassen.


Alle trainingen/vormingen van Train2growth zijn steeds interactief, zijn een mix van theoretische achtergrond, zelfreflectie, werken met eigen voorbeelden/ervaringen uit de beroepspraktijk en activerende werkvormen (werken in kleine groepen, oefeningen, energizers, inoefenen van geleerde inzichten aan de hand van oefeningen, transfer/vertaling naar de praktijk).


Jürgen is erkend stress- en burn-outcoach en relaxatietherapeut en geeft in deze opleiding ook veel praktijkvoorbeelden om de lesinhoud te voeden.

Achteraf is er de mogelijkheid om -indien nodig- per deelnemer individueel coaching te voorzien.  Dit is niet in het bestek van deze vorming opgenomen. Daarover kan de organisatie met de lesgever afspraken maken.

Trainer(s)

Braeckevelt Jürgen

Vormingsinstelling

Train2Growth

0472 03 32 43

Praktisch

Duurtijd vorming

2 dagdelen van 3 uur (op 1 dag)

Regio

Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Randvoorwaarden

Tafels en stoelen voor elke deelnemer

Aantal deelnemers

Min.

12

Max.

15

bottom of page