top of page
Vormingsfonds kinderopvang

Babygebaren

Thema

Inzetten op taalontwikkeling

Prijs

1

credit(s)

Doelgroep

Opvang baby's en peuters;Groepsopvang;Gezinsopvang

Vormingsinstelling

VCOK vzw

09 232 47 36

Praktisch

Duurtijd vorming

1 dagdeel van 3 uur

Regio

Online

Randvoorwaarden

Aantal deelnemers

Min.

6

Max.

20

VF_KO_196

De opleiding in het kort

Nog voordat baby’s kunnen praten, begrijpen ze al een heleboel woorden. Bovendien is het voor hen zeer natuurlijk om hun handen te gebruiken. Vanuit die vaststelling ontstond ‘babygebaren’: een methode waarbij baby’s kunnen tonen wat ze nodig hebben, wat ze zien en wat er in hen omgaat. Het is een eenvoudige en praktische manier van communiceren die ook de taalontwikkeling en het zelfbewustzijn bevordert.
Tijdens deze introductie kom je meer te weten over het wat en waarom van babygebaren. Je leert hoe het in de praktijk werkt en oefent een aantal gebaren.

Inhoud en aanpak

Deze vorming omvat volgende onderdelen:

- Een korte introductie over hoe taalverwerving werkt (zoals het onderscheid tussen begrijpen van taal en taalproductie).

- Wat zijn babygebaren wel? Wat is het niet? Vanwaar komt het idee?

- Waarom babygebaren inzetten? Hier leggen we de nadruk op plezier, maar maken ook de link met de meerwaarde die ze kunnen hebben voor de ontwikkeling van kinderen (emotionele, verstandelijke en taalontwikkeling).

- Wanneer en hoe babygebaren gebruiken? En waar let je op in de kinderopvang?

- Oefenen met diverse babygebaren. 


De doelstellingen van deze vorming zijn vooral dat deelnemers op een actieve manier kunnen kennismaken met het concept babygebaren en via deze introductie kunnen overwegen om hiermee te werken. Ze kunnen na de vorming ook al meteen experimenteren in de praktijk.


Qua methodieken ligt de nadruk op interactie. Een presentatie vormt de leidraad met veel foto’s en filmpjes, er is gesprek met de groep met vooral ook veel ruimte voor nieuwsgierige vragen over het gebruik van babygebaren in de kinderopvang. Tijdens de introductie leert en oefent de groep een aantal gebaren, zodat ze zelf aan de slag kunnen gaan.


Het is een online workshop via een live zoomsessie op een in onderling overleg afgesproken moment.

De hand-outs van de vorming worden nagestuurd en documentatie over verschillende babygebaren. Deelnemers worden ook wegwijs gemaakt naar interessante websites en publicaties.

Trainer(s)

Wulteputte Anke

Aerts Justine

bottom of page