top of page
Vormingsfonds ouderenzorg

Burn-out counteren met verhoogde veerkracht!

Thema

Voorkomen van burn-out

Prijs

1

credit(s)

Doelgroep

Medewerkers WZC;Medewerkers CDV;Medewerkers GAW

VF_OZ_044

De opleiding in het kort

Burn-out blijft actueel. Mensen geraken uitgeput, verliezen motivatie, gaan over hun grenzen. Maar wat is burn-/bore-out nu precies? Wat zijn signalen? Hoe merk je het bij collega’s dat de motor wat sputtert? Wat is het verschil met depressie? We gaan burn-out als het ware uitkleden tot op het bot opdat iedereen begrijpt wat het is. En vooral: wat kan je preventief doen om het te voorkomen. Verwacht je niet aan een dag vol theorie, wel integendeel: je ontdekt zelf hoe het allemaal zit, gaat met jezelf aan de slag en leert een aantal technieken om je veerkracht te verhogen.

Inhoud en aanpak

Inhoud en aanpak

Doelstelling:

- Deelnemers weten wat burn-out zijn en hoe je het herkent

- Deelnemers hebben inzicht in eigen energie-gevers en -vreters 

- Deelnemers hebben kennis van relaxatietechnieken om preventief stress aan te pakken 

inchecken en ‘nulmeting’ over eigen energie

- Burn-out binnenstebuiten: wat is het (niet?) – hoe ontstaat het – wat doet het met ons

- BAT (burn-out assessmenttool) en Veerkracht vragenlijsten van Michael Portzky (Jürgen is geaccrediteerd om die te gebruiken na een Masterclass veerkracht en intervisie begeleid door Dr Porztky) kunnen door deelnemers worden ingevuld om eigen veerkracht in kaart te brengen

- Wat is belangrijk om je veerkracht/energie in balans te houden. Op interactieve wijze gaan we op zoek naar wat op maat van elke deelnemer wérkt om veerkracht/energie op peil te houden, waar energie aan verloren gaat, hoe de balans kan hersteld of in evenwicht kan worden gehouden.

- Levenswiel en andere in coaching gebruikte oefeningen worden doorheen de dag geïntegreerd om de deelnemers naar inzicht en een eigen stappenplan te brengen

- Snelle relaxatietechnieken: in groep worden verschillende basis relaxatie-oefeningen aangeleerd en samen gedaan en besproken (hartcoherentie, oefeningen uit de positieve psychologie, Jacobson-relaxatie, mindfulness-oefeningen)

- Afsluitend maakt elkeen voor zichzelf een actieplan om de eigen draagkracht/veerkracht te gaan versterken.


Voor de deelnemers wordt voorzien in een PPT, theoretische achtergronden en een bundel met relaxatie-oefeningen die men zelf kan toepassen.


Alle trainingen/vormingen van Train2growth zijn steeds interactief, zijn een mix van theoretische achtergrond, zelfreflectie, werken met eigen voorbeelden/ervaringen uit de beroepspraktijk en activerende werkvormen (werken in kleine groepen, oefeningen, energizers, inoefenen van geleerde inzichten aan de hand van oefeningen, transfer/vertaling naar de praktijk).

Jürgen is erkend stress- en burn-outcoach en relaxatietherapeut en geeft in deze opleiding ook veel praktijkvoorbeelden om de lesinhoud te voeden.


Mensen die nood zouden hebben aan een stuk persoonlijke begeleiding kunnen na de vorming bij de lesgever terecht (niet inbegrepen in de prijs van de vorming).


Transfer naar de werkvloer:

Mensen (h)erkennen symptomen die wijzen op verminderde veerkracht bij zichzef, zien ook signalen bij collega's, hebben kennis van de zaken die ze meer aandacht moeten geven om veerkrachtig(er) te zijn en worden weerbaarder.

Trainer(s)

Braeckevelt Jürgen

Vormingsinstelling

Train2Growth

0472 03 32 43

Praktisch

Duurtijd vorming

2 dagdelen van 3 uur (op 1 dag)

Regio

Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Randvoorwaarden

Beamer en scherm/ witte muur;Flipover;Tafels en stoelen voor elke deelnemer

Aantal deelnemers

Min.

12

Max.

15

bottom of page