VF_TZ_090
De opleiding in het kort
Voor medewerkers in de zorg waren de afgelopen twee jaar bijzonder pittig. Pas nu voelen we hoe zwaar het was. Deze workshop geeft handvaten om aan zelfzorg te doen, dagdagelijks individueel maar ook samen met collega’s. In de workshop krijgen de deelnemers een toolbox om beter te reageren op stress en beter om te gaan met moeilijke periodes in het leven en op het werk (onder meer in de omgang met collega’s). Goede zelfzorg helpt om burn-out te vermijden.
Inhoud en aanpak
Het is niet altijd eenvoudig om het hoofd boven water te houden. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, goed voor elkaar zorgen is nog belangrijker en waardevoller.
Tijdens deze sessies gaan we met het hele team aan de slag. We reiken een kader aan dat helpt om op een constructieve manier met elkaar te spreken over stress en welzijn. Na dit traject krijgt het team een aantal concrete zaken mee (op maat van hun noden) waarmee ze aan de slag kunnen. Het traject creëert ook een voedingsbodem om dit thema gemakkelijker bespreekbaar te maken.
Wat komt er allemaal aan bod:
• Begrijpen welke impact stress lichamelijk en mentaal heeft.
• Wat is draaglast en draagkracht?
• Is stress steeds negatief?
• Inzien hoe uitputting een lichamelijke klacht is en geen ‘mentale zwakte’.
• Leren reageren op acute stress: leren ‘ontspannen’.
• Chronische stress en burn-out leren vermijden: werken aan je veerkracht.
• Meer voeling met je eigen lichaam krijgen om herval te voorkomen.
• Leren stoppen met piekeren.
Methodiek, werkvorm en nazorg
We werken via methodieken van Luc Swinnen, Lode Goderis en M Portzky. Deelnemers maken kennis met de diverse basisbegrippen en inzichten. We leggen we de focus op het aspect bewustwording. Nadien zetten we volop in op kennis, vaardigheden en attitudes via klassikale, interactieve workshops (met veel aandacht voor interactieve oefensessies).
Medewerkers hebben na de opleiding een kort naslagwerk als individueel blijvend hulpmiddel voor thuisgebruik met korte omschrijving van de methodieken en praktische voorbeelden.
Trainer(s)
Kathrien Verhanneman
Mie Baert
Vormingsinstelling
Toekomstcoaching
0494 94 74 91
Praktisch
Duurtijd vorming
1 dagdeel 3,5u
Regio
Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Randvoorwaarden
Beamer en scherm/ witte muur;Tafels en stoelen voor elke deelnemer
Aantal deelnemers
Min.
12
Max.
30