top of page
Vormingsfonds thuiszorg

Zorg dragen voor oudere mensen met kanker

Thema 

Ziektebeleving

Prijs

1

credit(s)

Doelgroep

Verzorgende;Poetshulpen

VF_TZ_159

De opleiding in het kort

Kanker treft vooral ouderen. Ze hebben vaak verschillende chronische ziekten tegelijk en zijn kwetsbaar. Zorgverleners staan voor de uitdagende taak om hen te omringen met de gepaste zorg. Deze vorming geeft meer inzicht in de specifieke problematieken van ouderen met kanker en heldere tips voor het zorgzaam omgaan met deze doelgroep.

Inhoud en aanpak

Inhoud:

Kanker treft vooral ouderen. Nog meer dan andere patiënten zijn zij kwetsbaar. Ze hebben vaak verschillende chronische ziekten tegelijk, hun gezondheidsvaardigheden zijn laag en hun netwerk is beperkt. Zorgverleners staan voor de uitdagende taak om ouderen met kanker te omringen met de gepaste zorg.


Met welke specifieke problematieken krijgen ouderen met kanker te maken? Hoe reageer je op de gevoelens van je cliënt? Welke vragen kan je stellen bij wat je cliënt vertelt? Hoe toon je dat je meeleeft? Hoe reageer je als praten moeilijk wordt? Wat als je niet weet wat te zeggen? Met welke existentiële vragen worden ouderen met kanker geconfronteerd en hoe kan ik hierbij helpen?


Vanuit concrete vragen en oefeningen krijg je meer vertrouwen in de situatie en in jezelf.


Aanpak:

De lesinhoud is evidence based en wordt op een bevattelijke en gevarieerde manier overgebracht aan de cursisten. Beeldmateriaal en oefeningen ondersteunen de vorming. 

Deze inhoudelijk sterke en praktijkgerichte opleiding voor hulpverleners in de thuiszorg biedt heldere communicatietips voor een goed contact met oudere kankerpatiënten en hun naasten en ruimte tot zelfreflectie.

Deskundige lesgevers met klinische ervaring in de oncologie staan garant voor de kwaliteit.

Trainer(s)

Ceunen Karen

Maes Bieke

Andries Jasmine

Vormingsinstelling

Cédric Hèle instituut vzw

0476890978

Praktisch

Duurtijd vorming

1 dagdeel van 3 of 4 uur

Regio

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Randvoorwaarden

Beamer en scherm/ witte muur;Flipover;Tafels en stoelen voor elke deelnemer

Aantal deelnemers

Min.

8

Max.

18

bottom of page