top of page
Vormingsfonds thuiszorg

Belevingsgericht contact en humor bij personen met dementie

Thema 

Omgaan met personen met dementie

Prijs

1

credit(s)

Doelgroep

Verzorgende

VF_TZ_001

De opleiding in het kort

Bij mensen met dementie is onze lichaamstaal dé sleutel tot een belevingsgericht contact. Zij voelen soms hun lichaam niet meer of zijn net heel gevoelig op bepaalde lichaamsdelen. Hoe en waar raken we hen best respectvol aan? Hoe kunnen we beter afstemmen en toenaderen? Welke invloed heeft onze stem? Hoe kunnen we meer zorg toedienen vanuit de beweging en minder vanuit de gedachte? Humor brengt ons dichter bij elkaar waardoor communiceren belangrijker wordt.

Inhoud en aanpak

Inhoud van de vorming

Voormiddag:

Humor kan veel betekenen in de communicatie met mensen met dementie. Het kan zorgvrager en zorggever dichter bij elkaar brengen waardoor communiceren makkelijker wordt. De gevoelens en emoties blijven bijzonder levendig. Zonder de ‘filter’ van het verstand worden deze mensen zelfs gevoeliger voor wat ‘in de lucht hangt’, voor de humor van mensen met wie ze praten, voor de sfeer in huis. 

Lachende gezichten om je heen zien maakt mensen rustig en gelukkig. Horen lachen is ook een vorm van communicatie. De kleine vreugdes van alledag bieden kansen om blij te zijn. En met humor kun je tal van moeilijke situaties ontmijnen en overwinnen.


Namiddag:

Personen met dementie voelen soms hun lichaam niet meer of zijn net heel gevoelig op bepaalde lichaamsdelen. Hoe en waar raken we hen best respectvol aan? Hoe kunnen we beter afstemmen en toenaderen? Welke invloed heeft onze stem? Hoe kunnen we meer zorg toedienen vanuit de beweging en minder vanuit de gedachte? 


Doel:

Aanleren van basis aanrakingstechnieken geïnspireerd door basale stimulatie (Andreas Fröhlich).  Authentieke en non-verbale communicatie met de zorgvrager stimuleren door extra aandacht te geven aan lichaamstaal, tastzin en stem. Zich meer bewust worden welke positieve invloed humor kan hebben op zorgvrager en zorggever. Versterking van eigen belevingsgerichte grondhouding tijdens de zorgbenadering via respectvol en speelser contact met de bewoner/patiënt.  Observatie van humor en aanraking bespreekbaar maken op teamoverleg.


In deze vorming laten we ons inspireren vanuit de ervaringsgerichte kennis van een referentiepersoon dementie met een passie voor gentle clowning.  We krijgen zicht op wie deze tedere contactmakers zijn en hoe zij werken. Wat kunnen wij van hen leren om de kwaliteit van de zorgbenadering te verhogen? 

Dit is geen opleiding tot clown maar wel een leuke vorming waar je vanuit de grondhouding van een contactclown met een andere bril leert kijken, voelen en luisteren. We leggen tevens als zorggever en als team de link met de praktijk. Je gaat naar huis met heel wat bruikbare tips om zonder rode neus deugddoend contact te maken.


Methodiek en aanpak

D.m.v. heel wat 'actieve' inlevingsoefeningen, casusbespreking, speelse communicatie en videomateriaal worden we ons sterk bewust van de 'meerwaarde' van onze lichaamstaal bij contact met mensen met dementie


Breng zeker mee

Ligmatje, deken of grote handdoek, kantoenen doek of sjaal


Kennisborging

Tijdens de vorming is er ruimte voor het delen van ervaringen.  Er is een syllabus voorzien en de docent voorziet ook een groot aanbod van inkijkboeken en belevingsgerichte materialen.

Trainer(s)

Geert Baetens

Vormingsinstelling

Harakoa

0478949140

Praktisch

Duurtijd vorming

1 dagdeel van 6 uur

Regio

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Randvoorwaarden

Beamer en scherm/ witte muur;Flipover;Tafels en stoelen voor elke deelnemer

Aantal deelnemers

Min.

8

Max.

16

bottom of page